Sala de premsa

Notes de premsa

L’Aeroport de Barcelona tanca el 2020 a nivells del 1995, amb 12,7 milions de passatgers

Barcelona continua per poc dins del top 10 d’aeroports europeus amb més passatgers i se situa en la 7a posició en passatgers directes origen-destí.

L’impacte de la Covid-19 en el sector aeri ha desencadenat una crisi sense precedents. L’Aeroport de Barcelona ha tancat el 2020 amb 12,7 milions de passatgers, un -75% menys que l’any anterior. Malgrat que durant els mesos d’estiu del 2020 hi va haver una petita recuperació, aquesta s’ha acabat reduint durant els últims mesos de l’any. De fet, aquestes xifres tan baixes no s’assolien des de l’any 1995.

Concretament, el tràfic nacional, que ha estat el segment que millor ha suportat la caiguda, s’ha reduït un -66% respecte el 2019; mentre que el passatge europeu i intercontinental ho ha fet un -74% i un -71%, respectivament, en comparació l’any anterior. Cal apuntar que part d’aquest major impacte en el tràfic europeu i intercontinental es deu a les restriccions establertes per viatjar entre països que des de mitjans de juliol van tornar a augmentar.

Paral·lelament, l’Aeroport de Barcelona també ha vist reduït el nombre de destinacions en un -40% i en aquelles destinacions que s’han mantingut s’hi han disminuït les freqüències. En aquest sentit, el nombre de companyies aèries que hi operen s’ha reduït un -50%, comparant la segona setmana de desembre 2020 respecte la de desembre 2019, segons dades de la plataforma CAPA.

Barcelona cau fins la 10a posició en el rànquing d’aeroports europeus per tràfic total

L’Aeroport de Barcelona va acabar la temporada d’estiu com el 10è aeroport europeu en nombre de passatgers, quatre posicions més avall que al 2019 que ocupava la 6a posició. No obstant això, si es compara el comportament dels mesos de gener a agost respecte als del 2019, es pot observar com la dinàmica de Barcelona ha estat similar a la dels gran aeroports europeus. En concret, Barcelona presenta una variació interanual del -70%, mentre que Charles de Gaule (París), l’aeroport líder a Europa, ha vist reduït el seu tràfic en -63%.

Amb tot, però, l’Aeroport de Barcelona ha accentuat la baixa presència de passatge de connexió i n’ha experimentat una forta reducció. Actualment, només un 1% del total de passatgers correspon a aquesta modalitat, el percentatge més baix respecte la competència i 5 punts inferior respecte l’any passat.

Per altra banda, si analitzem el comportament aeroportuari en tràfic d’origen-destí per ciutats europees de gener a octubre, la ciutat de Barcelona se situa en la 7a posició per davant de grans capitals i ciutats europees com Madrid, Frankfurt i Roma. Tot i això, la ciutat ha vist reduïda la seva posició, ja que el 2019 Barcelona es trobava en la 5a posició per darrere de Londres, París, Moscou i Istambul.

Perspectives de futur:

Segons les previsions d’Eurocontrol amb diferents escenaris, encara que s’assoleixi una vacunació efectiva al llarg d’aquest any, els nivells de tràfic del 2019 no es recuperaran fins al 2024.

Concretament a partir de la temporada d’estiu del 2021, que s’iniciarà el proper mes de març, s’espera que Barcelona comenci a recuperar algunes connexions intercontinentals més, especialment a Amèrica del Nord i Àsia i se sumin a les 15 que hi ha actualment.

Aquestes dades i altres s’inclouen en el número 38 de l’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona.

L’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona, que té per objectiu destacar les tendències rellevants del tràfic aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.