Sala de premsa

Notes de premsa

La 6a hackató Cassini impulsa 6 projectes per millorar el desenvolupament internacional i l’ajuda humanitària mitjançant la tecnologia espacial

Els 3 projectes guanyadors accediran a assessorament i orientació tècnica i legal per convertir la seva idea en un projecte empresarial viable i el primer competirà amb els guanyadors de la resta de països europeus participants.

06/11/2023

La hackató Cassini va tancar aquest diumenge a Catalunya la seva 6a edició, enguany centrada en connectar l’espai amb el desenvolupament internacional i l’ajuda humanitària, amb 80 participants inscrits i impulsant 6 projectes.

La competició s’ha celebrat de manera simultània del 3 al 5 de novembre a una desena de països europeus com Alemanya, Països Baixos, Croàcia i Estònia. Catalunya ha estat escollida per segona vegada en les sis edicions de la hackató com una d’aquestes localitzacions, concretament a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (EETAC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ubicada al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels.

L’objectiu de la hackató Cassini és crear solucions innovadores que responguin a diferents desafiaments globals utilitzant tecnologia i dades obtingudes a l’espai. Aquest cop els equips, formats per persones de diferents perfils professionals i acadèmics, han orientat les seves propostes cap a 3 grans desafiaments: el desenvolupament d’infraestructures sostenibles, la seguretat alimentària i l’accés a aigua potable i la comprensió i prevenció de migracions forçoses.

L’edició catalana de la hackató ha estat organitzada per la Fundació Privada Knowledge Innovation Market, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Cambra de Barcelona. L’acte també ha comptat amb Airbus, i Open Cosmos com a patrocinadors oficials, així com el suport del Parc Mediterrani de la Tecnologia – PMT, l’EETAC i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Una iniciativa per fomentar l’emprenedoria a l’espai

Com a base per desenvolupar la seva idea, els participants han tingut accés a dades obtingudes dels satèl·lits del programes espacials europeus Copernicus i Galileo.

Durant les 3 intenses jornades de treball de la hackató, els equips han rebut acompanyament de diferents mentors/es d’organitzacions com Open Arms, Metges Sense Fronteres, Airbus, Space Sur, l’IEEC, l’ICGC, Osmium, la UPC, Sateliot, World Mobile, ASCAME, Satellogic, l’ESA-BIC-BCN, i2Cat i Kreios Space.

El jurat de la competició ha estat format per Josep Closa, cap de Microwaves Instruments Future Programs & Proposals d’Airbus; Vicente Atienza, responsable de projectes d’innovació de la Cambra de Comerç de Barcelona; Mònica Roca i Aparici, fundadora i directora del grup isardSAT; Antoni Paz, director executiu de la Fundació KIMBCN; Verònica Tercero, coordinadora de l’Estratègia NewSpace de Catalunya de la Generalitat; Jordi Berenguer, subdirector de relacions externes i internacionals de l’EETAC-UPC; Elisabeth Jordà, directora d’Estratègia  Innovació del PMT-UPC;  i Lluís Foreman, de l’Oficina de Serveis i Promoció Industrial de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC), dins l’IEEC.

D’entre totes les propostes presentades, el jurat n’ha seleccionat 3 com les millors de la hackató. En aquest sentit, el primer premi, entregat per Josep Closa (Airbus), se l’ha endut el projecte COGNITUM, una aplicació amb dades satel·litàries per predir el risc d’infestació d’insectes en els cultius, pensada per ser aplicada en regions amb risc de pandèmia o escassetat d’aigua.

El segon premi, entregat pel president de la Cambra Territorial del Baix Llobregat, Carles Guilera, ha estat atorgat al projecte WIPASS & LAIA i el tercer premi, a càrrec del director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC), Josep Colomé, ha estat entregat al projecte TOM SAT.

Els tres equips guanyadors han rebut 3.000 euros en premis, així com l’accés a assessorament tècnic, legal i empresarial per fer realitat el seu projecte. A més, el guanyador competirà a escala europea amb els projectes guanyadors de la resta de localitzacions participants i, en cas de ser vencedors, rebran addicionalment 100 hores de mentoratge per part d’experts/es.

Finalment, el primer i el segon equip guardonat tindran l’oportunitat de donar a conèixer el seu projecte al New Space Congress de Barcelona 2023, que se celebrarà els dies 22 i 23 de novembre a La Llotja de Mar i aplegarà representants del sector espacial a escala internacional.

Projectes guanyadors de la 6a hackató Cassini a Catalunya

PREMIS PROJECTE PARTICIPANTS RESUM
Primer premi

(2.000 €, ass. tècnic, legal i empresarial i presentació al New Space Congress de Barcelona 2023)

COGNITUM Bernhard Bockenhoff, Georgi Gevorgyan, Jakub  Glowacz i Giovanni Pardini Aplicació amb dades satel·litàries del programa Copernicus, la Xarxa Europea d’Espècies Exòtiques (EASIN) i tècniques d’Intel·ligència Artificial per predir el risc d’infestació d’insectes els cultius, proporcionant així un sistema d’alerta a través d’una solució escalable i respectuosa amb el medi ambient que pot ser aplicada en regions amb risc de pandèmia o d’escassetat d’aigua.
Segon premi

(600 €, ass. tècnic, legal i empresarial i presentació al New Space Congress de Barcelona 2023)

WIPASS & LAIA Nil Mandri, Jonatan Domenech i Mariam Ayadi Proporciona una xarxa de dispositius WiPass per crear un corredor humanitari digital en zones de guerra i conflictes que permet utilitzar la tecnologia NFC (Near Field Communication) per obtenir connexió d’emergència i informació rellevant (com ara la localització de camps per refugiats, fonts d’aigua, zones a evitar, entre d’altres) aprofitant dades espacials del programa Copernicus i telecomunicacions per satèl·lit.
Tercer premi

(400 €, ass. tècnic, legal i empresarial)

TOM SAT Francisco Crespo, Luis Rodríguez, María del Castillo González, Matilde Nieto i Víctor Gavira Aplicació per predir el tipus de cultiu més adequat segons les condicions climàtiques i característiques del terra a partir de dades del programa Copernicus, millorant d’aquesta forma l’optimització de cultius en zones que estan patint els canvis climàtics que actualment s’estan produint.